Grote reorganisatie Spanbeton: tweederde van personeel verliest baan

KOUDEKERK AAN DEN RIJN – Het Koudekerkse Spanbeton ontslaat tweederde van het personeel. Zo’n tachtig van de circa 120 medewerkers komen op straat te staan omdat het bedrijf stopt met de productie van prefab-bruggen. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

‘We gaan stoppen met de civiele tak van Spanbeton, omdat er te weinig opdrachten zijn van de Rijksoverheid’, zegt directeur Eduard van der Meer tegen de krant. Het personeel dat overblijft gaat zich toeleggen op andere producten.

Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid onder de vlag van VBI. Deze vloerenfabrikant is een evenals Spanbeton een dochteronderneming van Consolis. Van der Meer is naast directeur van Spanbeton ook directeur van VBI.

Pfas en corona

Van der Meer zegt niet te verwachten dat de vraag naar prefab-bruggen toeneemt. ‘Het aantal opdrachten zagen we steeds verder krimpen. Je kunt precies op internet vinden wat het rijksprogramma voor nieuwe bruggen is voor de komende jaren. Dat is gewoon te weinig voor ons’, aldus Van der Meer.

De pfas-problematiek en de coronacrisis dragen ook bij aan het massa-ontslag. ‘Het helpt niet dat de rest van het bedrijf ook krap zit, waardoor we personeel niet elders kwijt kunnen’, antwoordt Van der Meer. ‘Veel medewerkers zijn al lang in dienst bij ons en verliezen hierdoor hun baan. Ze zagen het al een tijdje aankomen, Maar als het dan zover is, is het toch zuur. Zeker in deze coronatijd.’