Gemeenteraad akkoord met woningbouw Oostvaartpark en Oog van Koudekerk

AZERSWOUDE-RIJNDIJK/KOUDEKERK AAN DEN RIJN – De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat eind deze maand tijdens de gemeenteraadsvergadering instemmen met de bouw van de nieuwe woonwijken Oostvaartpark (Hazerswoude-Rijndijk) en Oog van Koudekerk (Koudekerk aan den Rijn). Tijdens een zogeheten commissievergadering werd deze week duidelijk dat politieke partijen geen belemmeringen zien.

Als je zoekt naar een woningbouwlocatie in Hazerswoude-Rijndijk, is het Oostvaartpark een heel logische plek’, vindt Siem Bak van ChristenUnie. Het Oostvaartpark ligt ten oosten van – en grenzend aan – Hazerswoude-Rijndijk, ter hoogte van de Oostvaart. Het moet een aanvulling zijn op het Westvaartpark, dat dichter en voor een breed segment bebouwd wordt met zo’n 350 woningen.

Belangrijk voor Koudekerk

Oog van Koudekerk is de polder ten noorden van bedrijven als Latexfalt en RECO en grenst aan de huidige oostkant van het dorp. Het aanvankelijke plan is wel iets aangepast. Er komt geen woningbouw te dicht bij de Landlustweg. Raads- en commissieleden willen niet dat die mooie en rustige weg wordt verstoord door woningbouw.

‘In Koudekerk zijn de laatste jaren nauwelijks woningen gebouwd. Er is al twintig jaar een plan om Rijnpark te bouwen op de voormalige locatie van Bos Beton, maar dat komt niet goed van de grond vanwege de geurcontouren van het nabijgelegen industrieterrein Hogewaard’, legt D66’er Pieter-Jan Morssink uit. ‘Koudekerk vergrijst, er zijn geen woningen voor jongeren en de voorzieningen staan onder druk. Het is heel belangrijk dat daar gebouwd wordt.’

Dat beaamt ook Bak. ‘Er moet een inhaalslag komen en gebouwd worden voor de toekomst. Met Oog van Koudekerk creëer je mogelijkheden om een inhaalslag te maken.’ Volgens Bak zal het nog jaren duren voordat op nog een andere locatie gebouwd kan worden, namelijk de plek van het uitgekochte textielreinigingsbedrijf Medo Clean.

Bron: Studio Alphen